Inspirace v Ajurvédě
Je-li jídlo připravované milovanou osobou, pak má mnohem větší hodnotu než jídlo koupené v restauraci, i když i tam mnozí kuchaři dnes již vaří s láskou. Vařím ráda a naučila jsem sama sebe za dobré jídlo i pochválit, poděkovat si, že se mi to povedlo. Nečekat na ocenění druhých, i když ocenění od mých holčiček slovy té mladší „mňaaam“ a slovy té starší „maminko, to mi teda ale chutná“ mě dokáže zahřát u srdce a vyloudit krásný úsměv a někdy i dojetí. Prostě změnila jsem přístup k vaření a vařím s láskou s vědomím, že to budu jíst já sama a mí blízcí, tj. ti, jenž chci, aby jim ode mě šla uzdravující energie.
To, jací jsme, se také projevuje do stylu, jakým jíme. Jsme-li uspěchaní, pak jíme rychle, potravu dobře nerozkoušeme a tím si škodíme. Ten, kdo pomalu jí, má prý i déle žít. Také umění naslouchat hraje u jídla roli, umění naslouchat svému tělu a své osobnosti. Někdo v rámci poslušnosti spořádá plný talíř, ale ví, že mu nebude dobře, nebo vlastně ani neměl hlad… Já své dcery nechávám pro zábavu (prostě jen tak) vypít vodu z polévky z misky a to husté si pak vypapají lžičkou. Je to mnohem větší zábava a vzniklo to úplně spontánně. I když to není zrovna podle pravidel stolování, jíme s radostí. Tedy někdy bych mohla být trpělivější, to ano, ale učíme se všichni.
A také se snažím zapojovat své dcery do přípravy pokrmů, i třeba jen nahlížením do hrnce a sdělením, co to vlastně bude, příprava zeleninových/ovocných šťáv se už u nás ale stala úkolem v rámci spolupráce a je to docela zábava. Holky vidí, že to stojí trochu námahy a navíc je to baví a získávají k tomu, co pak pijí, vztah a zase jsme u těch vztahů…vztahu sama k sobě, co do toho svého tělíčka pošleme.
Dobrému a zdravému jídlu připravenému s láskou ZDAR a mějme se rádi.
A jak to děláte vy? Vychutnáváte, pochutnáváte, máte nějaké svoje úlety u stolování s dětmi, ale dělají vám radost, i když někomu by mohly připadat jaksi nevhodné?Děkuji za napsání.
Chcete dostávat upozornění na novinky zveřejněné na webu emailem? Přihlaste se zde.